Lini takim  |   | 

Stomatologjia pediatrike


dental

Çfarë është Dentisti Pediatrik?

Stomatologjia pediatrike është një degë e specializuar e stomatologjisë për foshnja, fëmijë, adoleshentë dhe pacientë me nevoja të veçanta. Një Dentist Pediatrik ose Pedodontist është mjek stomatolog, i cili kryen kurse speciale dhe trajnime shtesë, me qëllim që të sigurojnë trajtimin më të mirë të fëmijëve në një mënyrë relaksuese pa stres.

Çfarë bën një Dentist Pediatrik?

Dentisti Pediatrik ofron trajtime të plota dentare për fëmijë, duke theksuar kujdesin parandalues dentar. Ndërhyrja e hershme dhe higjiena e duhur orale redukton shanset që fëmija të ketë probleme dentare - të tilla si kariesi i dhëmbëve.

. Mjeku do të shpenzojë mjaft kohë me fëmijën tuaj dhe ju, duke ju mësuar se si duhet të kujdeseni për dhëmbët dhe gingivat. Kjo edukatë dentare – e marrë në moshë të re - do të mbetet përgjithmonë, duke fituar shprehi të shëndetshme dentare, si përdorimi i fillit dentar dhe furçimi i dhëmbëve sipas mënyrës së duhur.

Do të jetë i frikësuar fëmija im në klinikën dentare?

Disa të rritur kanë një frikë të ekzagjeruar kur shohin dentistë. Disa fëmijë përjetojnë të njëjtin tmerr. Një klinikë dentare së bashku me të gjitha pajisjet e specializuara stomatologjike dhe zhurmat që bëjnë disa nga këto pajisje, mund të jetë një vend i frikshëm për një fëmijë.

Megjithatë, Dentisti Pediatrik di se si të merret me një fëmijë të frikësuar, duke i hequr frikën dhe relaksuar atë, përpara se të vijojë me një vizitë dentare apo me çdo lloj trajtimi.

Të gjitha procedurat në klinikën dentare kryhen në përputhje me nevojat e fëmijës dhe nivelin e të kuptuarit. Për më tepër, klinika jonë dentare është mjaft miqësore me fëmijët, duke patur shumë aktivitete zbavitëse dedikuar atyre.

Kur duhet fëmija im të vizitojë për herë të parë një dentist pediatrik?

Shoqata Dentare Amerikane rekomandon fillimin e kujdesit dentar të fëmijës suaj në një kohë të hershme. Fëmijët duhet të shkojnë tek një dentist pediatrik sapo del dhëmbi i parë i foshnjës, dmth afërsisht në moshën 1 vjeç. Kjo do të bëjë të mundur që fëmija të ketë dhëmbë të shëndetshëm, duke patur njëkohësisht një përvojë pozitive dhe të këndshme.

Sa shpesh duhet fëmija im të vizitojë dentistin pediatrik?

Akademia Amerikane Pediatrike rekomandon një kontroll dentar, për pothuajse të gjithë fëmijët, të paktën dy herë në vit, duke filluar në moshën 1 vjeç. Disa fëmijë mund të kenë nevojë për vizita dentare më të shpeshta për shkak të rreziqeve më të mëdha ose prishjes së dhëmbëve, rritjes në mënyrë jo të zakonshme ose higjienës së pamjaftueshme orale. Ne do të diskutojmë për caktimin e vizitës në momentin më të mirë për fëmijën tuaj.

Pse dhëmbët e parë (të qumështit) janë kaq të rëndësishëm?

Ruajtja e shëndetit të dhëmbëve të parë është me shumë rëndësi. Kavitetet e neglizhuara mund të sjellin shumë shpesh probleme të cilat ndikojnë në zhvillimin e dhëmbëve të përhershëm. Dhëmbët e parë janë të rëndësishëm për të patur
(1) përtypjen dhe ngrënien e duhur,
, (2) garantimin e hapësirës për dhëmbët e përhershëm dhe orientimin e tyre në pozicionet e duhura, dhe
(3) lejimin e zhvillimit normal të muskujve dhe kockave të nofullave.

Gjithashtu, dhëmbët e parë ndikojnë edhe në zhvillimin e të folurit dhe po ashtu në pamjen e jashtme.

Kur fillon procesi i daljes së dhëmbëve?

Dhëmbët e fëmijëve fillojnë procesin e formimit përpara lindjes. Rreth 6 muaj pas lindjes, dalin dhëmbët e parë qëndrore në nofullën e poshtme, duke vazhduar me dhëmbët prerës të sipërm. Edhe pse 20 dhëmbët e parë kanë dalë zakonisht rreth moshës 3 vjeç, ritmi dhe mënyra e daljes së tyre ndryshon. Dhëmbët e përhershëm fillojnë të dalin rreth moshës 6 vjeç, duke filluar me molarët e parë dhe dhëmbët prerës qendrorë të poshtëm. Ky proces vazhdon afërsisht deri në moshën 21 vjeçare. Të rriturit kanë 28 dhëmbë të përhershëm, ose deri në 32 dhëmbë, duke përfshirë edhe molarët e tretë (ose dhëmbët e pjekurisë).

A janë radiografitë dentare (X-Rays) të parrezikshme për fëmijën tim?

Radiografitë (X-Rays) janë të parrezikshme për fëmijën tuaj dhe të rëndësishme për procesin e diagnostikimit dentar. Pa to, situata të caktuara dentare mund t’i shpëtojnë diagnostikimit. Radiografitë lejojnë diagnostikimin dhe trajtimin e gjendjeve shëndetësore që nuk mund të zbulohen gjatë ekzaminimit klinik. Në klinikën tonë, ne jemi veçanërisht të kujdesshëm për të minimizuar ekspozimin e pacientëve tanë ndaj rrezatimit. Përparësja e veçantë me përbërje plumbi mbulon dhe mbron fëmijën tuaj.

Pajisjet e sotme moderne filtrojnë rrezet-x të panevojshme duke i kufizuar ato në zonat e caktuara. Filmat dixhitalë si dhe masat e duhura mbrojtëse garantojnë ekspozimin minimal të fëmijës suaj ndaj rrezatimit.

Si mund të parandaloj kariesin e dhëmbëve?

Higjiena e mirë orale largon bakteret dhe grimcat e mbetura të ushqimit, faktorë që të kombinuara bashkërisht shkaktojnë kariesin. Për foshnjat, përdorni një garzë të lagur ose një napë të pastër për të fshirë dhëmbët dhe mishrat. Evitoni vënien në shtrat të fëmijës suaj me shishe (biberon) me qumësht apo ndonjë lëng tjetër, përveçse me ujë.

Fëmijët më të rritur të lajnë dhëmbët e tyre, të paktën dy herë në ditë. Gjithashtu, kontrolloni sasinë e ushqimeve me përmbajtje sheqeri që u jepni fëmijëve tuaj. Vizitoni dentistin pediatrik çdo gjashtë muaj, duke filluar në përvjetorin e parë të lindjes së fëmijës suaj. Vizitat e rregullat do t’i mundësojnë fëmijës suaj pasjen e një shëndeti të mirë oral për gjithë jetën.

Pedodontisti juaj mund t’ju rekomandojë për fëmijën tuaj silantet (sealant) mbrojtëse apo trajtime fluori në shtëpi. Silantet (sealant) mund të aplikohen tek molarët duke synuar parandalimin e prishjes në sipërfaqe pertypese, ku pastrimi i tyre kryhet me vështirësi.

Pse rekomandohen silantet?

Një silant është një material i tejdukshëm ose i errët plastik, që aplikohet në sipërfaqet përtypëse të dhëmbëve të mbrapme (premolars dhe molars), ku katër në çdo pesë fëmijë vuajnë nga dëmtimi i dhëmbëve. Silantet (sealant) veprojne si një barrierë ndaj ushqimit, acideve, duke mbrojtur prishjen e sipërfaqes së dhëmbëve.

A është e rëndësishme që fëmija im të përdor fluor?

Është treguar se Fluori është jashtëzakonisht i dobishëm për dhëmbët. Fluori nuk duhet t'u jepet fëmijëve nën moshën gjashtë muaj.

Çila pastë dhëmbësh është më e mira për fëmijën tim?

Larja e dhëmbëve është një nga detyrat më të rëndësishme për të patur një shëndet të mirë oral. Megjithatë shumë lloje pasta dhëmbësh dhe/ose pastrues dhëmbësh, mund të dëmtojnë buzëqeshjet e fëmijëve tuaj. Ato përmbajnë lëndë gërryese të ashpra, të cilat mund të largojnë smaltin e dhëmbëve të rinj. Kur kërkoni pastë dhëmbësh për fëmijën tuaj, sigurohuni që të zgjidhni pasta dhëmbësh që rekomandohen nga Shoqata Amerikane Dentare (sikurse shënohet në kuti apo në tubin e pastës). Këto pasta u janë nënshtruar testimeve të shumta për të garantuar se janë të sigurta për t'u përdorur.

Nëse fëmija juaj është shumë i vogël dhe rrezikon të përpijë pastën e dhëmbëve, konsideroni mundësinë për t’i ofruar atij një pastë vetëm fluoride, duke mos përdorur pastë dhëmbësh, ose duke përdorur vetëm një sasi të vogël sa një kokërr bizeleje.

Kariesi në fëmijërinë e hershme

Një formë e rëndë e kalbjes së dhëmbëve në fëmijërinë e hershme është kariesi i shkaktuar si pasojë e përdorimit të biberonit (Baby Bottle Tooth Decay) . Kjo gjendje shkaktohet nga ekspozimi i shpeshtë dhe i tejzgjatur i dhëmbëve të fëmijëve të mitur ndaj lëngjeve me përmbajtje sheqeri. Ndërmjet këtyre lëngjeve janë qumështi (përfshirë edhe qumështin e gjirit), lëngje frutash dhe pije të tjera të ëmbla.

Vendosja e foshnjës për gjumë, ditën ose natën, duke mbajtur shishe me lëngje të ndryshme, përveç ujit, mund të çojë në prishjen serioze dhe të shpejtë të dhëmbëve. Krijimi i zonave me lëngje të ëmbla përreth dhëmbëve të fëmijës, u krijon mundësinë baktereve për të prodhuar acide që sulmojnë smaltin e dhëmbëve. Nëse ju duhet t’i jepni foshnjës një shishe për ta ngushëlluar në kohën e gjumit, ajo duhet të përmbajë vetëm ujë. Nëse fëmijën tuaj nuk do ta zërë gjumi pa shishen dhe pa pijen e zakonshme që ajo përmban, filloni të holloni gradualisht me ujë përmbajtjen e shishes, për një periudhë prej dy deri në tre javë.

Pas çdo ushqyerje, fshini gingivat e dhëmbëve dhe dhëmbët e foshnjës me një napë të lagur ose garzë për të hequr mbetjet. Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është pasi të jeni ulur, vendosni kokën e fëmijës në prehrin tuaj ose shtrijeni fëmijën në një tryezë ose në dysheme. Çilindo pozicion që të zgjidhni, të jeni të sigurtë që ju mund të shihni lehtësisht hapësirën brenda gojës së fëmijës.

A është normale që fëmija im të kërcasë (përplasë) dhëmbët e tij natën?

Prindërit shpesh shqetësohen lidhur me kërcitjen e dhëmbëve (bruxism) gjatë natës.Shenja e parë është zhurma që krijohet nga kërcitja e dhëmbëve të fëmijëve gjatë gjumit.

Shumica e rasteve të bruxismit pediatrik nuk kërkojnë ndonjë lloj trajtimi. Nëse tretja e dhëmbëve (attrition) është e pranishme, atëherë mund të rekomandohet një mbrojtëse goje (night guard). Shumica e fëmijëve e tejkalojnë bruxismin. Kërcitja reduktohet në moshën 6-9 vjeç dhe fëmijët kanë tendencë për të ndaluar kërcitjen e dhëmbëve ndërmjet moshave 9-12 vjeç.

Kur duhet fëmija im të pushojë së thithuri gishtin?

Sa më shpejt, aq më mirë! Një moshë e përshtatshme për të ndaluar zakonin e të thithurit të gishtit është mosha 3 vjeç. Nëse thithja e gishtit vazhdon edhe pas daljes së dhëmbëve të përhershëm mund të shkaktojë probleme në procesin e rritjes normale të gojës dhe pozicionimin e dhëmbëve. Intensiviteti që fëmija thith gishtin do të përcaktojë nëse do lindin apo jo probleme dentare. Fëmijët që lënë gishtin në mënyrë pasive në gojën e tyre kanë më pak shanse për të patur vështirësi, në krahasim me fëmijët që thithin intensivist gishtat e tyre.

Përdorimi i biberonit është i preferuar dhe duhet të inkurajohet pasi ata mund të kontrollohen dhe modifikohen më lehtë sesa zakoni i të thithurit të gishtit. Nëse jëni të shqetësuar për thithjen e gishtit apo përdorimin e biberonit, konsultohuni me dentistin tuaj pediatrik.

Shpimi i gjuhës - A është me të vërtetë pa rrezik?

Ka shumë rreziqe që lidhen me shpimin e gjuhës, duke përfshirë edhe thyerjen ose plasaritjen e dhëmbëve, mpiksjen e gjakut, helmimin e gjakut, infeksionet e zemrës, absesin e trurit, çrregullimet nervore (neurologjia trigeminale), reduktimin e gingivave ose indeve të tjera. Goja përmban miliona baktere dhe infeksioni është një komplikim i shpimit të gjuhës që shfaqet shpesh. Gjuha juaj mund të bymehet (fryhet) aq shumë sa mund të çojë në mbylljen e kanaleve tuaja frymëmarrëse!

Simptomat e zakonshme pas shpimit përfshijnë dhimbje, ënjtje, infeksion, një rritje të sasisë së pështymës dhe lëndimin e gingivave të dhëmbëve. Nëse një enë gjaku ose nerv haset në vendin e ku bëhet gjilpëra mund të sjellë gjakderdhje ose dëmtime nervore të vështira për t’u mbajtur nën kontroll.

FAQs